Briefly

A Texan house that opens almost entirely to the outside

A Texan house that opens almost entirely to the outside

In Austin, Texas, the studio of architects Matt Fajkus Architecture has imagined a house of around 300m2 which respects both the region's little exuberant architectural tradition while offering an exceptional product. Designed for the local warm climate, the house has the distinction of opening almost entirely to the outside, with a beautiful terrace and a swimming pool. Or how to make your outdoor space a real extension of the house. Visit !

Large contemporary volumes


Charles Davis Smith / Matt Fajkus Architecture In the living room, all the spaces have been opened to offer maximum light and offer a family and friendly living room. The interior design firm Joel Mozersky Design has opted for contemporary furniture which gives pride of place to materials and which thus responds to the character of the house with a concrete floor and bricks that recall the facade.

A bay window that disappears from view


Allison Cartwright / Matt Fajkus Architecture All the brightness of the living room comes from a single large picture window that can extend over the entire room. A technical feat also allows the whole picture window to disappear in a portion of the wall in order to fully open the room on the terrace and offer it a complement of around thirty square meters.

A living terrace


Charles Davis Smith / Matt Fajkus Architecture The terrace is then considered as a real room in the house. Furnished like a living room with warm wooden furniture, it offers additional space, ideal for hosting friends and family. The full opening is also practical to consider the terrace as a dining room near the kitchen.

The room also open to the outside


Charles Davis Smith / Matt Fajkus Architecture More discreet and separated by the front wall which encloses the bay windows, the bedroom offers a more intimate space, set back and still benefits from the significant opening to the outside. The large terrace then becomes narrower to delimit living space and private space.

Large windows on the other side of the facade


Allison Cartwright / Matt Fajkus Architecture With the aim of preserving natural light as much as possible, the opposite facade certainly has fewer openings but offers large windows strategically placed to preserve privacy, like the entrance which is behind a partition.

Doors to maximize openings


Charles Davis Smith / Matt Fajkus Architecture In an effort to open the house as much as possible but also to offer it natural air conditioning thanks to optimized ventilation, the glass doors which do not prevent the light from passing can almost disappear from view.

Partitions that respect privacy


Charles Davis Smith / Matt Fajkus Architecture Conversely, the staircase leading upstairs and to the private parts is made of bricks to clearly separate the public space from the intimate. They also recall the facade for structural consistency and have been chosen for their thermal properties which prevent overheating.

A terrace for private parties too


Charles Davis Smith / Matt Fajkus Architecture Because the house remains faithful to its principle of opening onto the garden and continues to blur the boundaries between interior and exterior, the more intimate areas upstairs also include a covered terrace, a bedroom with bay windows protected from heat and view.

A terrace as an extra room


Matt Fajkus / Matt Fajkus Architecture Upstairs again, the terrace is envisioned as a living room, furnished like a small living room with furniture that mixes metal and textile, combining simplicity and comfort. The terrace is covered with wood.